joi, 25 februarie 2010

Cultivarea si cresterea ciupercilor Pleurotus

Aspect: Ciupercile Pleurotus se formeaza in tufe sau manunchiuri si folosesc ca hrana lemnul, de aceea sunt cunoscute si sub denumirea de ciuperci xilofage sau lignicole. Culoarea palariei este variabila in functie de specie si conditiile de microclimat. Carnea sau pulpa palariei este compacta, consistenta la exemplarele ajunse la maturitate.


Unde le crestem si cat ne costa afcerea: Cultivarea ciupercilor se petrece intr-un spatiu inchis, izolat, dotat cu toate utilitatile, cu microclimatul specific speciei cultivate, pe faze fenologice. O afacere medie se recomanda sa se desfasoare in 2 hale cu o suprafata construita de cca. 120 mp fiecare, cu inaltimea de 3,5-4 m. La acestea se mai adauga anexele ce cuprind: in cazul culturii de Pleurotus spp. spatii pentru pregatirea substratului, a dezinfectiei lui, a insamantarii, incubarii, spatiu frigorific, de ambalat ciuperci, de expeditie, un vestiar si un mic depozit de materiale. Investitia se poate ridica intre 50-200.000 euro in functie de suprafata cultivata si gradul de automatizare utilizat. Unii cultivatori vor o ciupercarie restransa, pentru consum familial. Sa admitem ca au un spatiu ce ar putea fi amenajat, atunci se poate cultiva si numai sezonier, adica toamna si primavara si in acest caz investitia poate fi mult mai redusa, intre 5000-10.000 euro sau chiar mai putin.

Etapele de cultura a ciupercilor Pleurotus:
1.Stabilirea substratului nutritiv - reteta compost;
2.Insamnatarea cu miceliu;

3.Incubarea;

4.Fructificarea - recoltarea ciupercilor.

1.Stabilirea substratului nutritiv - reteta compost

Toate materiile prime si auxiliare ce reprezinta substratul nutritiv pentru ciupercile Pleurotus, ce depasesc 3-4 cm. trebuie tocate sau maruntite. Materiile prime au nevoie de o umiditate mare de 100 %. Astfel, ca si materii prime si auxiliare pot fi folosite urmatoarele:2.Insamnatarea cu miceliu

Miceliul se procura numai de la Statii de miceliu acredidate, cu certificat de calitate si factura fiscala cu 1-3 zile inainte de insamantare. Insamantarea consta in amestecarea uniforma a substratului, cu amendament si miceliu in proportie de 2,5-4% la greutatea umeda a materialelor.

Materialul celulozic(paie - rumegus-talas) se cantareste si se analizeaza calitatea acestuia, verificandu-se urmatoarele valori: temperatura 21°-24°C; umiditatea 75 – 80%; PH–ul 5 – 7.

Un substrat de calitate va trebui sa aiba pe langa parametrii obligatorii de mai sus, si o culoare cat mai aproape de cea initiala, sa nu prezinte un miros greu ,intepator, si sa aiba o textura robusta.

Odata stabilite aceste valori se amesteca materiile auxiliare utilizate in cultura si cresterea ciupercilor(sroturi, tăraţe, colti de malt, etc.) care la randul lor au fost dezinfectate, si se adauga calciul sub forma de creta furajera 4%, sau ipsos 3%, sau apa de var 1-2%.

Insamantarea se poate face pe o platforma , dezinfectata in prealabil cu formalina 2% sau piatra vanata(sulfat de cupru) 4 %, unde se aseaza o cantitate de 100–150 kg de material( pt. o buna omogenizare), se imprastie o cantitate de miceliu 2 –3 %(din care se opreste 5-10% de control), si se amesteca cu lopeti din fibra de sticla pentru a nu-l distruge. Materialul insamantat se pune in saci cu dimensiunile de : h-70/100 cm, diametrul 25 – 30 cm si grosimea 0.1mm(dimensiuni utilizate preponderent) sau saci tip coloana cu inaltimi variabile.

3. Incubarea

Perioada de incubare incepe din momentul insamantarii miceliului si se considera terminata cand sacii s-au albit , respectiv miceliul s-a impanzit , si urmeaza aparitia primordiilor(faza fructificarii). Ciupercile Pleurotus necesita la incubare o temperatura situata in jurul valorii de 20°- 22° C, pe durata a 10 – 15 zile , in functie de specie. In timpul incubarii este interzis sa se pulverizeze apa direct pe saci,iar umiditatea trebuie sa se situeze la valoarea de 65 - 70 %. Lumina nu este necesara pentru cresterea miceliulu. Aerisirea trebuie sa fie redusa, conditii de semiaerobioza, si sa se execute 2 schimburi de aer pe zi fiecare a cate 1 ora, curentii sa nu depaseasca 0.2 m/s. Dupa 18 – 20 zile de la insamantare , perioada de incubare se considera terminata si urmeaza o faza de maturizare, iar odata cu aparitia primordiilor prin orificiile sacului incepe perioada fructificarii ,precedata de un soc termic obligatoriu in cazul speciei Pleurotus Ostreatus. Socul termic se executa prin scaderea temperaturii in primele zile de la 21° C la 8°-9°C timp de 3- 4 zile , sau temperatura de 3°-4° C timp de o zi , urmand a se reveni la temperatura optima de fructificare 12°-15° C.
Aparitia primordiilor impune si factorul lumina , care este indispensabil pentru dezvoltarea carpoforilor. Intensitatea luminii si perioada de iluminare sunt realizate cu ajutorul becurilor reci (fluorescente) cu o norma de un neon de 36W pentru 2-3 mp.
Intrucat unele tuburi fluorescente au o lumina cu tenta galbuie, alb intens sau albastra, va recomandam sa folositi numai neoane cu tenta albastruie, care favorizeaza cresterea. Necesarul de lumina este de 8-10 ore pe zi.
Ventilatia in perioada fructificarii are un rol major si trebuie executata alternand, subpresiune cu suprapresiune - in functie de faza fenologica, pentru a evita raspandirea sporilor in spatiul de cultura, acestia fiind un vector in propagarea infectiilor.


4. Recoltarea

Intr-o perioada de recoltare de 40-50 zile, in 3-4 valuri se pot obtine intre 4-6 kg ciuperci de pe un sac cu greutatea de 13-15 kg. Daca veti calcula ca un ciclu de productie dureaza 60-70 zile (incubare + recoltare) atunci avand toate dotarile in ciupercarie puteti obtine 5 astfel de cicluri de cultura pe an. In cazul in care ciupercaria cuprinde separat si o camera de incubare atunci se pot realiza 6-7 cicluri de cultura pe an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu